Zapraszamy do nauki w Niepublicznym Technikum Zawodowym Zakładu Doskonalenia Zawodowego.

Typ szkoły: Ponadpodstawowa dla młodzieży
Podbudowa: Szkoła Podstawowa

Typ szkoły: Ponadpodstawowa dla młodzieży
Podbudowa: Szkoła podstawowa
Zawód: Kucharz
Czas trwania nauki: 5 lat

Drugi język obcy: rosyjski
Rozszerzenia: historia, język angielski

KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

CELE KSZTAŁCENIA

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji

  1. W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
  • oceny jakości surowca;
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy;
  • obsługi sprzętu gastronomicznego.
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • wydawania dań;
  1. W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
  • oceniania jakości żywności;
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
  • wykonywania usług gastronomicznych;
  • ekspedycji potraw i napojów.

W programie nauczania zawodowego m.in.:

  • Podstawy gastronomii
  • Przyjmowanie i magazynowanie żywności
  • Przygotowanie dań
  • Wydawanie dań
  • Planowanie żywienia
  • Organizowanie produkcji gastronomicznej
  • Prowadzenie usług gastronomicznych

Miejsca, w których będziesz mógł podjąć pracę

Po ukończeniu nauki w naszej szkole, będziesz posiadać te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto zaplanujesz, zorganizujesz i wykonasz usługi związane z gastronomią, dlatego też znajdziesz zatrudnienie w restauracjach, kawiarniach, barach, hotelach, zajazdach, sanatoriach, domach wypoczynkowych, jadłodajniach, stołówkach. Jak również będziesz przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Dodatkowe korzyści z nauki w szkole ZDZ

Podczas nauki w naszej szkole uczniowie, oprócz realizacji zajęć obowiązkowych, wynikających z programu nauczania, uczestniczą w warsztatach i pokazach organizowanych w restauracjach przez kucharzy. Tematyka warsztatów obejmuje m. in. nowoczesną aranżację potraw na talerzu, przygotowanie potraw wegetariańskich i fit, gotowanie zgodne z zasadą Slow Food, kuchnię fusion i elementy kuchni molekularnej, przygotowanie mięs, ryb i warzyw metodą sous vide.

Dodatkowe zajęcia z DIETETYKI obejmują m.in:

  • jak prawidłowo bilansować swoje posiłki,
  • zasady prawidłowego żywienia,
  • jak zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe na lepsze,
  • jak dokonywać właściwych wyborów żywieniowych,
  • planowanie diet.